Tła oraz dodatki na bloga tonabloga.blogspot.com

niedziela, 11 listopada 2012

Zakwas, wroclawianki, prezenty :-)

Witam Agnieszkę Ciii  ;-), bardzo się cieszę,że do mnie trafiłaś :-)
dzisiejszy post to będzie taki troszkę misz masz...
Na początek prezenciki jakie otrzymałam od Bożenki,za zorganizowanie wymianki świątecznej na forum:-)


Cudne prawda :-) Zamówiłam u Bożenki więcej gwiazdek na udekorowanie sklepu :-)
Na naszym sabaciku było  gwarno, licznie i bardzo wesoło :-) Bawiłam się świetnie, dziekuję dziewczyny :-)
A, i jeszcze bym zapomniała :-) Stefa, jedna z naszym koleżanek sabacikowych wydała książkę, i miałam okazje ja zakupić na tymże spotkaniu :-) A oto ona:
Polecam tę książkę, każdemu kto zaczyna swoją przygodę z szydełkowaniem :-) Piękne ilustracje i nawet taka osoba jak ja szybko bym się nauczyła :-)
A teraz coś co obiecałam paru osobom na sabaciku :-)
PRZEPIS NA ZAKWAS I CHLEB DOMOWY :
Jak zrobić zakwas? przepis pochodzi z http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-chleby-na-zakwasie/431-przepis-na-zakwas-chlebowy
Produkcja zakwasu trwa około 5 dni. Po tym czasie możemy upiec swój pierwszy chleb. Codziennie o tej samej porze dodajemy garść mąki i tyle wody, aby powstało jednolite ciasto o konsystencji gęstej śmietany Co 12 godz. dokładnie wszystko mieszamy.
Potrzebne składniki:
Do zrobienia zakwasu potrzebna jest mąka i woda.
Możemy użyć właściwie dowolnej mąki o wyższym typie (od typu ok. 700 wzwyż). Może to być mąka żytnia, pszenna, czy orkiszowa. Najłatwiej jest zrobić zakwas z mąki żytniej (o wyższym typie np. razowej), ponieważ w niej najłatwiej zachodzi proces fermentacji. Z takiej mąki najszybciej wyhodować zakwas, dzięki bogatym składnikom, które zawiera. Dlatego jest ona szczególnie polecana dla początkujących. Zresztą zakwas na zaczynie żytnim jest zakwasem najbardziej popularnym.
Natomiast do dokarmiania już stabilnego zakwasu możemy użyć dowolnej mąki, nawet zwykłej pszennej, której używamy do pieczenia ciast.
Najlepiej jest użyć wody przegotowanej lub przefiltrowanej. Nie powinna być chlorowana, dlatego najlepiej nie używać wody prosto z kranu. Do przygotowania i prowadzenia zakwasu woda powinna być letnia (ok. 38°C). Nie może mieć ona jednak więcej niż 40°C, ponieważ wyższa temperatura zabije nasz zakwas.
ROZCZYNIĆ ZAKWAS :
na 3 chleby potrzebujemy 2 szklanki zakwasu .
Rozrabiamy tak: 400 ml wody przegotowanej ciepłej nie więcej niż 30 stopni (prawie letniej) wlewamy do litrowego słoika-słoik oraz nakrętka muszą być bardzo dobrze umyte i bez zapachów- dodać do tego tyle mąki, żeby było jak gęsta śmietana(taka papka) do tego dodać ten zakwas ze sloiczka -mieszamy.
Rozlać na dwa słoiki, bo jak pracuje to rośnie i może uciec .
Zakwas robimy dziś- jutro pieczemy chleb, brać tyle ile trzeba na chleb, resztę do słoiczka i do lodówki.
ZAKWAS TRZEBA PRZYNAJMNIEJ RAZ NA TYDZIEŃ DOKARMIĆ-Dokarmianie polega na dodawaniu do zakwasu mąki i wody w proporcji 100g mąki i 100g wody. Ilość mąki i wody można zmniejszyć. Jednak nie zaleca się mniejszej ilości niż 50g mąki i 50ml wody.  Bez dokarmiania zakwas przeżyje ok. 7 – 10dni w lodówce. Zakwas dokarmiamy zawsze przed pieczeniem.
CHLEB
-3 szkl. mąki zytniej
-3 szkl. mąki pełnoziarnistej
-3 szkl  maki pszennej
-2 szkl zakwasu
-3 szkl ciepłej wody( nie za gorącej)
-3 płaskie łyżeczki soli
-3 łyżki cukru
-1/6 kostki drożdży (rozpuścić w letniej wodzie)
Wszystko do michy i wyrabiać 10 min- zostawić na 20 min- dodać co się chce(mak,czarnuszka, ziarna, suszone pomidory lub inne warzywa ) i znowu wyrobić 10 min.
Dzielić na foremki (można jeszcze czymś posypać), i zostawic do wyrośnięcia na 3-4 godz. w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Jak urośnie tak ok.1,5 cm od wysokości foremki wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni na 45 min. Po wyjęciu wypendzlować od razu letnią wodą dla połysku
Foremki oczywiście wysmarować tłuszczem.
Jesli chodzi o dodanie mąki to można dodać tylko mąkę pszenną, jak kto lubi...
Przepis mam od koleżanki i mam nadzieję, że nie obrazi się na mnie za udostępnienie :-)
Ufff, mam nadzieję, że dotrwaliście do końca...
Pozdrawiam serdecznie i dziekuję, że do mnie zaglądacie :-)



10 komentarzy:

  1. Śliczne prezenty!
    Przez długi czas piekłam chleb w domu na samodzielnie przygotowanym zakwasie.
    Z tego przepisu to chyba dużo chleba będzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest przepis na trzy bochenki, i należy troszkę zakwasu zostawić na następny raz :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Choinka jest prześliczna! Od dzieciństwa marzyłam, żeby upiec własny chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To już przepis masz i do dzieła :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja rowniez sie ciesze ,ze Cie poznalam :) Ale fajne prezenciki dostalas :)Choineczka suuper a ta gwiazdka poo prostu sliczna :) A przepis jeszcze nigdy sama nie probowalam upiec chlebka ,wiec chyba czas ,aby sprobowac :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne szydełkowe prezenty dostałaś ., aniołka to chyba musisz wykrochmalić ..

    OdpowiedzUsuń
  7. Znalazłam Cię:))) Miło że pokazałaś moje wypociny. Przy okazji znalazłam przepis na zakwas,bo zabieram się do tego już dłuższy czas:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witaj Stefciu :-) fajnie,że mnie znalazłaś i mam nadzieję,że mnie będziesz odwiedzać :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sporo tu tego zakwasu potrzeba plus jeszcze drożdże.. Jak zakwas będzie silny to spokojnie bez drożdży sam da radę - polecam spróbować.

    A przy okazji - piękne prace :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za zostawienie komentarzy :-)Dzięki wam chce się pracować dalej :-)